Sigurante fuzibile de joasa tensiune

Sigurantele fuzibile sunt cele mai simple aparate de protectie impotriva scurtcircuitelor. Ele sunt formate, in principiu, dintr-un element fuzibil constand dintr-un fir sau o banda subtire din metal, cu sectiunea aleasa incat, daca sunt strabatute de un curent mai mare decat cel admis de instalatie, sa se topeasca, intrerupand astfel circuitul protejat in care sunt montate in serie.

Avantaje.

Principalele calitati ale sigurantelor fuzibile sunt: constructia foarte simpla si proprietatea de a intrerupe curenti mari de scurcircuit intr-un timp foarte scurt, inca inainte ca acestia sa fi atins valoarea maxima posibila.Se realizeaza deci o limitare a curentilor de scurtcircuit care strabat instalatia, reducandu-se foarte mult solicitarile termice si dinamice la care aceasta este supusa.

Dezavantaje:

 • timpul in care se produce topirea fuzibilului (cand siguranta este parcursa de curenti de suprasarcina) variaza in limite foarte largi si este influentat de mediul inconjurator; de aceea sigurantele fuzibile raman prin excelenta aparate de protectie impotriva scurtcircuitelor.
 • sunt aparate cu functionare monofazata; se intampla, uneori, ca la suprasarcini repetate, sa se arda numai una din cele trei sigurante fuzibile ale unui sistem trifazat, situatie care poate provoca supraincalzirea si chiar arderea motaoarelor electrice.
 • sigurantele fuzibile nu pot fi reglate in exploatare in scopul realizarii unei caracteristici de protectie.

Exista doua categorii de sigurante de joasa tensiune (in functie de necesitatea de a suporta supracurenti de scurta durata fara deteriorari):

 • Sigurante fuzibile rapide – la care timpul pana la topire este foarte scurt, chiar si in cazul unor supraintensitati care depasesc cu putin curentul nominal al fuzibilului. Firul fuzibil este realizat dintr-un singur metal (cupru, argint). Sunt cele mai utilizate, avand o constructie simpla si o mare putere de rupere.
 • Sigurante fuzibile inerte – care suporta un timp relativ lung (secunde, minute), supraintensitati de cateva ori mai mari decat curentul lor nominal. Au o functionare intarziata numai la supraintensitati mici; la scurtcircuite ele actioneaza practic tot atat de repede ca si sigurantele rapide.

Dupa mediul in care se realizeaza intreruperea si dupa solutia constructiva sigurnatele fuzibile de joasa tensiune se grupeaza in:

 • sigurante cu intrerupere in aer;
 • sigurante cu intrerupere in nisip.

Sigurante cu intrerupere in nisip – sunt sigurante cu puteri de rupere superioare celor cu intrerupere in aer datorita umplerii tubului de portelan cu nisip pur si uscat de o anumita granulatie. Efectul favorabil al nisipului are doua explicatii si anume:

 • conductibilitatea termica foarte buna a nisipului permite sa se foloseasca, la acelasi curent nominal fire de cupru sau argint cu sectiune mult mai mica decat in aer reducandu-se astfel cantitatea de vapori metalici produsi in timpul topirii;
 • nisipul exercita o actiune puternica de racire a arcului electric, limitand atat valoarea cat si durata curentului de scurtcircuit.

o Sigurante fuzibile cu filet – sunt cele mai simple si mai folosite sigurante de joasa tensiune cu stingere in nisip. Se utilizeza in instalatii pentru protectia circuitelor de lumina si forta de intensitati mijlocii (6….200 A ) si sunt formate din patru elemente:

 • soclul din portelan;
 • patronul fuzibil – alcatuit dintr-un tub de portelan de anumita forma, umplut cu nisip si inchis la capete cu capace de contact. Firele fuzibile sunt intinse in masa de nisip intre capacele de contact;
 • piesele de contact – cu diametrul interior calibrat cu rolul de a permite introducerea numai a patroanelor pana la o anumita intensitate, corespunzatoare circuitului protejat, si de a impiedica introducerea unor patroane de intensitate nominala mai mare.
 • capacul filetat – inchide patronul si realizeza presiunea necesara de contact.

o Sigurante de joasa tensiune cu mare putere de rupere – sunt sigurante fuzibile de constructie speciala putand intrerupe curenti de scurtcircuit de ordinul zecilor de kiloamperi. Sunt formate dintr-un tub foarte rezistent de portelan sau steatita, umplut cu nisip fin si inchis ermetic la capete prin capace metalice. Fuzibilele din benzi sau fire de argint, sunt trecute prin nisip de la un capac la celalalt si sudate de acestea. Se construiesc pentru intensitati nominale de 60……1000 A. Se utilizeaza de regula in retelele de distributie urbana si in instalatiile industriale. Valoarea maxima a curentului care poate fi intrerupt variaza intre 25 si 100 kA.