Clasificare retele electrice

Criteriile dupa care pot fi clasificate retelele electrice sunt : tensiune, functie,

  • Clasificare retele electrice dupa tensiune.

In prezent se foloseste o plaja mare de tensiuni de la cativa volti la aproape un milion de volti.
Din motive de normalizare si coordonare a fabricarii diferitelor echipamente ca : transformatoare, intrerupatoare, stalpi, izolatoare, etc., este necesar sa se aleaga un numar limitat de tensiuni.
Intreg domeniul de tensiuni este impartit in clase de tensiuni.
In cadrul fiecarei clase de tensiune exista mai multe tensiuni niminale normalizate adoptate in diferite tari.
Prin tensiune nominala a unei linii se intelege valoarea efectiva a tensiunii dintre faze (compuse sau de linie ), care figureaza pe specificatia unei masini, instalatii sau aparat si dupa care se determina conditiile de incercare si tensiunile limita de utilizare .
Retele electrice de foarte joasa tensiune sunt cele utilizate in instalatiile interioare umede, cu mare pericol de electrocutare.

Clasa retele electrice, Limitele de tensiune, Tensiuni nominale adoptatela noi.

Retele electrice de joasa tensiune se folosesc in instalatiile interioare din constructii civile si industriale pentru alimentarea nemijlocita a receptorilor de joasa tensiune precum si in retele electrice de distributie comunale si industriale.
Retele electrice de medie tensiune se folosesc in centrele urbane, industriale si rurale pentru alimentarea unuia sau mai multor posturi de transformare sau a receptorilor de medie tensiune.
Retele electrice de inalta tensiune ( 110-220) au avut initial rol de retele de transport , pentru ca ulterior sa fie si pentru distributie in marile centre industriale.
Retele electrice de foarte inalta tensiune servesc la transmiterea la distante mari a puterilor de pana la mii de MVA.

Clasificarea dupa structura are la baza complexitatea retelei determinata de caracteristicile consumatorilor din punct de vedere a asigurarii necesarului de energie, a calitatii acesteia, etc.