Lucru sub tensiune in instalatii electrice

Generalitati

Pe perioada executarii procedurilor de lucru sub tensiune, lucratorii intra in atingere cu piese neizolate sub tensiune sau patrund in zona de lucru sub tensiune, fie cu o parte a corpului lor fie cu unelte, echipamente sau dispozitive pe care le manevreaza.
Procedurile de lucru sub tensiune trebuie aplicate numai dupa ce a fost inlaturat riscul de incendiu si de explozie.
Trebuie luate masuri de prevedere pentru a se asigura un amplasament stabil care ii permite muncitorului sa aiba ambele maini libere.
Personalul trebuie sa poarte echipamente individuale de protectie corespunzatoare. El nu trebuie sa poarte nici un obiect metalic (exemplu o bijuterie personala) daca acesta poate conduce la un risc.
Pentru lucrul sub tensiune trebuie aplicate masuri de protectie pentru a se evita socurile electrice si scurtcircuitele.
Toate potentialele diferite din jurul zonei de lucru trebuie luate in considerare.
Personalul care lucreaza trebuie instruit sau calificat si in mod special pregatit suplimentar in functie de tipul de lucru cu exceptia anumitor lucruri specifice.
Lucru sub tensiune necesita utilizarea procedurilor specifice. Trebuie sa existe instructiuni pentru a se preciza cum se intretin uneltele, echipamentele si se mentin dispozitivele in buna stare de utilizare si cum se verifica inainte de inceperea lucrului.
Conditiile de mediu cum sunt umiditatea, presiunea atmosferica, pot afecta performantele. Limitarile corespunzatoare acestor conditii trebuie mentionate.

Cursuri de pregatire si calificare

Trebuie definit un program de instruire specific pentru a dezvolta si a mentine capacitatea persoanelor calificate sau instruite pentru realizarea lucrarilor sub tensiune.
Acest program trebuie sa corespunda prescriptiilor speciale ale lucrului sub tensiune si trebuie axat pe exercitii teoretice si practice.
La absolvirea satisfacatoare a cursurilor de pregatire trebuie eliberat un certificat care trebuie sa ateste ca personalul este capabil sa realizeze lucrari sub tensiune pentru care a absolvit cursul de pregatire. Se recomanda ca nivelul de aptitudine sa fie confirmat printr-o autorizatie de lucru sub tensiune.

Mentinerea aptitudinii personalului

Aptitudinea de realizare a lucrarilor sub tensiune in securitate trebuie mentinute prin practica sau printr-un nou curs de pregatire.

Se recomanda revizuirea valabilitatii autorizatiei de lucru sub tensiune de cate ori este necesar, conform nivelului de aptitudine a personalului in cauza.

Metode de lucru

In prezent exista trei metode de lucru recunoscute care depind de pozitia lucratorului in raport cu piesele sub tensiune si de mijloacele utilizate pentru protectia impotriva electrosocurilor si a scurtcircuitelor.

Lucru la distanta

Metoda de lucru sub tensiune in care lucratorul ramane la o distanta specificata fata de piesele sub tensiune si lucreaza cu ajutorul prajinilor electroizolate.

Lucru prin atingere

Metoda de lucru sub tensiune in care lucratorul a caror maini sunt protejate din punct de vedere electric cu manusi electroizolate si eventual cu mansoane electroizolante, lucreaza in atingere mecanica directa cu piesele sub tensiune.
Pentru instalatiile de joasa tensiune, utilizarea manusilor electroizolante nu exclude utilizarea uneltelor de tinut in mana electroizolante si izolate cu o izolatie corespunzatoare fata de pamant.

Lucru sub tensiune

Metoda de lucru sub tensiune in care lucratorul se afla in atingere directa cu partile active, dupa ce a fost adus la potentialul echipamentului la care lucreaza si este izolat corespunzator fata de mediu.

Conditii de lucru

Ele stabilesc proceduri care trebuie aplicate pentru lucru tinand seama de pregatire cat si de uneltele, dispozitivele si echipamentele care se utilizeaza.

Unelte, echipamente si dispozitive

Pentru uneltele, dispozitivele si echipamentele trebuie specificate caracteristicile lor, modul de utilizare, depozitare, intretinere, transport si verificare. Ele trebuie clar identificate.
Specificatiile trebuie facute intr-o fisa tehnica.

Conditii de mediu

La lucru sub tensiune in cazul conditiilor de lucru necorespunzatoare trebuie aplicate restrictii.
Pentru lucru in exterior trebuie luate in considerare diverse conditii atmosferice cum sunt: precipitatiile, ceata densa, furtuna, vant puternic, temperatura foarte scazuta, etc.
Lucru sub tensiune trebuie interzis sau intrerupt in caz de ploaie puternica, slaba vizibilitate sau cand lucratorii nu pot manevra cu usurinta uneltele.
Pentru lucrul in interiorul amplasamentelor nu este necesar sa fie luate in considerare conditiile atmosferice daca nu exista riscul supratensiunilor care pot proveni de la instalatiile exterioare conectate si daca in zona de lucru vizibilitatea este corespunzatoare.

Organizarea lucrarii

Pregatirea lucrarii

Pregatirea lucrarii inseamna incercari preliminare daca exista indoieli asupra procedurilor de aplicat si studiul aspectelor de securitate electrica sau de alta natura.
Pregatirea trebuie facuta in scris si in avans daca lucrarea este complexa.

Rolul persoanei responsabile de lucrari

Persoana responsabila de lucrari trebuie sa informeze responsabilul de exploatare asupra felului lucrarii si a locului in instalatie in care urmeaza sa se desfasoare lucrarea.
Inainte de inceperea lucrarii trebuie explicat lucratorilor in ce consta lucrarea, care sunt aspectele de securitate, care este rolul fiecaruia dintre ei si care sunt uneltele si echipamentele care trebuie utilizate.
Gradul de supraveghere trebuie sa corespunda complexitatii lucrarilor si sa fie adecvat nivelului
de tensiune.
Persoana responsabila de lucrari trebuie sa tina seama de conditiile de mediu din zona de lucru.
Autorizatia de incepere a lucrarii trebuie data lucratorilor numai de catre responsabilul de lucrare.
La sfarsitul lucrarii persoana responsabila de lucrare trebuie sa informeze persoana responsabila cu instalatia electrica asupra celor intamplate.
Daca lucrul a fost intrerupt, trebuie luate masuri de securitate corespunzatoare si persoana cu responsabilitatea instalatiei electrice trebuie informata.

Prescriptii specifice pentru instalatii de tensiune foarte joasa

Pentru instalatiile TFJS lucrul la partile sub tensiune este autorizat fara masuri de prevedere impotriva atingerilor directe dar trebuie luate masuri de prevenire impotriva scurtcircuitelor.

Prescriptii specifice pentru instalatii de joasa tensiune

Pentru instalatii de tensiune joasa (pana la 1000 V in curent alternativ si 1500 V in curent continuu) protejate impotriva supracurentilor si a scurtcircuitelor, singurele prescriptii sunt de a se utiliza prelate electroizolante impotriva partilor active adiacente, unelte electroizolante sau electroizolate si un echipament individual de protectie adecvat.
In situatia in care curentul de scurtcircuit poate atinge un nivel periculos se aplica prescriptiile generale.
Supravegherea nu este obligatorie dar atunci cand lucrarea este realizata de o singura persoana lucratorul trebuie sa fie capabil sa tina seama de toate riscurile care pot aparea si sa le depaseasca.

Lucrari specifice sub tensiune

Lucrarile cum sunt: curatarea, pulverizarea si indepartarea depunerilor de gheata de pe izolatoare trebuie sa se efectueze conform procedurilor specifice de lucru.
Personalul angajat pentru efectuarea acestor lucrari trebuie sa fie: calificat, instruit si autorizat.
Lucru sub tensiune in instalatii electrice.

Sursa: „Normativul I7-2009”Lucru sub tensiune in instalatii electrice.
Pentru o documentare mai completa va recomand sa cititi „Normativul I7-2009”