Lucrul in vecinatatea pieselor sub tensiune

Lucrul in vecinatatea pieselor sub tensiune trebuie executat conform procedurilor.

Generalitati

Lucrarile in vecinatatea pieselor sub tensiune cu tensiuni nominale mai mari de 50 V in curent alternativ sau 120 V in curent continuu nu trebuie realizate decat atunci cand masurile de securitate garanteaza ca piesele sub tensiune nu pot fi atinse sau ca zona de lucru sub tensiune nu poate fi atinsa.

Pentru a controla pericolele electrice in apropierea pieselor sub tensiune se poate asigura o protectie prin ecrane, bariere, carcase sau prelate electroizolante.
Daca aceste metode nu pot fi puse in aplicare, poate fi asigurata o protectie prin mentinerea unei distante de securitate.
Distanta in aer care defineste limita exterioara a zonei de vecinatate pentru tensiunea nominala a retelei mai mica de 1 kV este de 300 mm.

Trebuie sa existe asigurarea ca lucratorul este intr-o pozitie stabila care ii permite sa aiba ambele maini libere.

Inainte de inceperea lucrarii persoana cu responsabilitatea lucrarilor trebuie sa furnizeze instructiuni personalului, asupra mentinerii distantelor de securitate, asupra masurilor de securitate care au fost luate si asupra necesitatii unui comportament responsabil fata de securitate.
Limita zonei de lucru trebuie precizata si clar definita si trebuie atrasa atentia asupra circumstantelor sau conditiilor neobisnuite.

Se recomanda ca zona de lucru sa fie marcata prin bariere, corzi, stegulete, lampi si semnalizari corespunzatoare.
Tablourile sub tensiune din incaperea alaturata trebuie de asemenea indicate prin mijloace suplimentare, foarte vizibile, de exemplu semne de avertizare clare, fixe in fata usilor.

In zona de lucru, lucratorul insusi trebuie sa se asigure care sunt miscarile pe care poate sa le faca cu o parte a corpului sau, cu uneltele pe care le manevreaza astfel incat sa nu atinga zona de lucru sub tensiune.
Trebuie acordata o atentie speciala la manevrarea unor unelte de lucru de lungimi mari (unelte, extremitati de cabluri, tuburi, scari, etc.).

Protectia prin ecrane, bariere, carcase sau prelate electroizolante.
Aceste dispozitive de protectie trebuie alese si instalate pentru a asigura o protectie suficienta impotriva solicitarilor electrice si mecanice previzibile.

Atunci cand dispozitivele de protectie sunt instalate in interiorul zonei de lucru sub tensiune trebuie sa se aplice procedurile de lucru in afara tensiunii sau procedurile de lucru sub tensiune.

Atunci cand dispozitivele de protectie sunt instalate in exteriorul zonei de lucru sub tensiune ele trebuie montate fie aplicand procedurile de lucru sub tensiune, fie utilizand dispozitive care impiedica personalul care le instaleaza sa patrunda in zona de lucru sub tensiune.
Daca este necesar trebuie utilizate procedurile de lucru sub tensiune.

In situatia in care procedurile precedente de lucru sunt indeplinite, lucru in zona din vecinatate poate fi realizat prin utilizarea procedurilor normale de catre persoane calificate, instruite, sau obisnuite.

Protectie prin distanta de securitate si supraveghere

Atunci cand se utilizeaza protectia prin distanta de securitate si supraveghere aceasta metoda de lucru trebuie sa cuprinda cel putin:

  • mentinerea distantei de securitate;
  • desemnarea personalului responsabil pentru efectuarea lucrarii pe baza unor criterii bine determinate;
  • procedurile pentru evitarea patrunderii in zona de lucru sub tensiune pe perioada lucrarilor.

Lucrari de constructie si alte lucrari neelectrice

Pentru lucrarile de constructie si alte lucrari neelectrice (lucrari pentru schela, utilizarea echipamentului de ridicat, vopsire si renovare, etc.) trebuie mentinuta in permanenta o distanta specificata minima. Aceasta distanta trebuie masurata plecand de la cele mai apropiate conductoare si piese sub tensiune.Lucrul in vecinatatea pieselor sub tensiune.

Sursa: „Normativul I7-2009”/Lucrul in vecinatatea pieselor sub tensiune
Pentru o documentare mai completa va recomand sa cititi „Normativul I7-2009”