Proceduri de lucru in instalatii electrice

Generalitati

Inainte de inceperea oricarei lucrari trebuie sa existe o pregatire.
Conform principiilor fundamentale responsabilul de exploatare si responsabilul de lucrari trebuie sa se asigure ca sunt comunicate instructiuni specifice si detaliate personalului care efectueaza lucrarea inainte de inceperea lucrului cat si la sfarsitul lucrului.
Inainte de inceperea lucrului, responsabilul de lucrari trebuie sa informeze prin notificari responsabilul de exploatare despre natura, locul si consecintele lucrarii pentru instalatia electrica.
Notificarea este de preferat sa fie transmisa in scris in special pentru lucrarile complexe.
Responsabilul de exploatare in persoana trebuie sa dea autorizatia de incepere a lucrarii.
Procedura trebuie indeplinita la fel atat in caz de intrerupere a lucrarii cat si la sfarsitul lucrarii.

Procedurile de lucru cuprind trei proceduri diferite:

Toate aceste proceduri se bazeaza pe utilizarea masurilor de protectie impotriva socurilor electrice si/sau a efectelor curentilor de scurtcircuit si a arcului electric.
Daca procedura lucru fara tensiune sau procedura lucru in vecinatatea pieselor sub tensiune nu poate fi respectata in intregime atunci trebuie luata in considerare procedura de lucru sub tensiune.

Inductie

Conductoarele sau partile aflate in vecinatatea conductoarelor aflate sub tensiune pot fi influentate electric.
In acest caz trebuie luate masuri suplimentare prin legarea la pamant sau prin legatura de echipotentializare in zona de lucru.

Conditii atmosferice

Trebuie aplicate restrictii la inceperea sau continuarea lucrului in cazul conditiilor de mediu necorespunzatoare, de exemplu furtuna, ploaie puternica, ceata, vant puternic, etc.
In cazul furtunilor cu fulgere sau tunete sau in cazul cand in zona de lucru vizibilitatea este redusa nu trebuie efectuata nici o lucrare sau trebuie intrerupta orice activitate in desfasurare, lasand zona in siguranta.

Sursa: „Normativul I7-2009”/Proceduri de lucru in instalatii electrice
Pentru o documentare mai completa va recomand sa cititi „Normativul I7-2009”