by Ing. Andrei Burcea

Share

by Ing. Andrei Burcea

Share

Protectie instalatii electrice

Protectii si masuri de protectie pentru instalatiile electrice

Conditii generale

In instalatiile electrice trebuie sa se aplice masuri pentru protectia utilizatorilor (persoane si animale domestice sau de crescatorie), impotriva socurilor electrice datorate atingerii directe sau indirecte.Masurile de protectie se aleg avandu-se in vedere particularitatile lor, posibilitatile de aplicare in functie de influentele externe si tipul instalatiei, echipamentului, aparatului etc. in toate situatiile in care se pot aplica mai multe masuri de protectie, solutia se va alege pe criterii tehnico-economice la aceeasi eficienta. Masurile de protectie diferite aplicate in aceeasi instalatie nu trebuie sa se influenteze sau sa se anuleze reciproc, respectandu-se si prevederile din NSSMUEE 111 – NORME SPECIFICE DE SECURITATE A MUNCII LA UTILIZAREA ENERGIEI ELECTRICE IN MEDII NORMALE.
Masurile de protectie pot fi realizate fie prin insasi constructia materialului sau a echipamentului utilizat, fie prin aplicarea unei masuri de protectie la executarea instalatiei, fie printr-o combinare a acestora. Masurile de protectie trebuie alese si aplicate astfel incat sa fie asigurate si durabile in timp.

Protectia impotriva atingerilor directe

Protectia impotriva atingerilor directe trebuie sa se realizeze prin una din urmatoarele masuri:

  • izolarea partilor active;
  • prevederea de carcase in interiorul carora sa se gaseasca partile active;
  • instalarea unor bariere sau obstacole care sa impiedice atingerile intamplatoare cu partile active;
  • amplasarea partilor active in afara zonei de accesibilitate;
  • dispozitive de curent diferentiat rezidual cu I 30 mA ca masura suplimentara

Protectia prin “izolarea partilor active” trebuie sa se realizeze prin acoperirea completa a partilor active cu o izolatie care sa aiba caracteristici corespunzatoare in conditiile de solicitare mecanica, termica, electrica etc., din explorare. Vopselele, lacurile si produsele analoge nu se vor considera izolatii cu caracteristici corespunzatoare in cazul protectiei impotriva atingerilor directe.

Protectia prin “carcase” se realizeaza astfel incat in mod permanent sa nu fie posibila atingerea partilor active datorita naturii, amplasarii, fixarii, rezistentei mecanice si eventual si a caracteristicilor izolante ale acestora, in conditii normale de exploatare.

Protectia prin “bariere sau obstacole” se aplica numai in incercari pentru echipamentele electrice si poate constitui un mijloc de protectie partial daca este realizata astfel impiedica:

  • fie o apropiere intamplatoare de partile active (de ex. prin balustrade sau panouri grilaj);
  • fie contacte intamplatoare cu partile activate, in cursul operatiilor de intretinere sau exploatare (de ex. prin ecranarea sau protectia aparatelor de separare).

Protectia prin “amplasarea in afara zonei de accesibilitate” poate asigura numai o protectie partiala. Conform acestei masuri, partile active simultan accesibile ce se gasesc la potentiale diferite vor fi amplasate astfel incat sa nu se gaseasca in interiorul zonei de accesibilitate.
Doua parti active simultan accesibile se vor considera doua parti active aflate la o distanta mai mica de 2,5 m pe verticala, conform SR CEI 60364-4-41. Daca in incaperea respectiva se transporta sau se manipuleaza obiecte sau scule din materiale conductoare, distanta se va mari corespunzator.
In cazul in care se cere o siguranta marita (de ex. in conditii de pericol de incendiu), masurile de protectie impotriva atingerilor directe trebuie completate cu dispozitive diferentiale de protectie de inalta sensibilitate, cu un curent nominal (de functionare) de max. 30 mA.

Protectia impotriva atingerilor indirecte

Masuri de protectie impotriva atingerilor indirecte trebuie luate in cazurile in care exista pericolul ca utilizatorii sa intre simultan in contact cu o masa si un element conductor, intre care, ca urmare a unui defect, poate sa apara o diferenta de potential periculoasa.
Protectia impotriva atingerilor indirecte se poate realiza prin:

A. Masuri de protectie “fara intreruperea alimentarii”, care cuprind urmatoarele mijloace:

  • folosirea materialelor si echipamentelor de clasa II (SR CEI 60536) sau echivalente;
  • izolarea amplasamentelor, conform SR CEI 60 364-4-41;
  • separarea de protectie;
  • executarea de legaturi de echipotentializare locale,

B. Masuri de protectie prin “intreruperea automata a alimentarii”, folosind dispozitive de protectie.
Masura de protectie impotriva atingerilor indirecte “fara intreruperea automata a alimentarii” este indicata de exemplu pentru echipamentele electrice care cer o functionare fara intreruperi, chiar la un prim defect de izolatie, fara a periclita viata oamenilor (de ex. in laboratoare de incercari, in unele procese de productie).
Protectia prin “folosirea materialelor si echipamentelor din clasa II de protectie” se aplica prevazand astfel de mijloace sau echivalente (cu dubla izolatie prin constructie) si respectand si urmatoarele conditii de utilizare:

  • partile active conductoare accesibile si partile intermediare ale echipamentelor nu trebuie legate la nici un conductor de protectie;
  • instalarea echipamentelor (fixarea, racordarea lor etc.) se face fara a afecta in vreun fel dubla izolatie cu care este prevazut echipamentul;
  • verificarea starii dublei izolatii (izolatiei suplimentare) se face periodic;
  • in normele de produs trebuie precizat ca echipamentele fac parte din clasa II de protectie si au fost certificate ca atare.

Protectia prin “izolarea amplasamentului” se realizeaza in timpul executarii instalatiei electrice in cazul materialelor si echipamentelor care au numai izolatie principala, prin acoperirea cu o izolatie suplimentara realizata ca un invelis izolant pe toate partile sau printr-o carcasa metalica acoperita cu material izolant la interior si la exterior.
Protectia prin “izolarea amplasamentului” se aplica numai in incaperi din clasa AD1 (U0), in care pardoseala si peretii sunt izolati si in care trebuie indeplinite una sau mai multe din urmatoarele conditii:

  • masele fixe sunt dispuse la distante de peste 2 m pe orizontala si 2,5 m pe verticala astfel incat nu exista pericolul unui contact simultan cu o masa si un element conductor oarecare, in cazul in care acestea s-ar putea gasi la potentiale diferite datorita unui defect de izolatie a partilor active; aceasta distanta se poate reduce la 1,25 m in afara zonei de accesibilitate la atingere.
  •  nu sunt prevazute nici un fel de conductoare de protectie.
  • izolatia trebuie sa aiba o rigiditate mecanica suficienta si sa poata suporta o tensiune de incercare de cel putin 2000 V. curentul de fuga nu trebuie sa fie mai mare de 1 mA in conditii normale de utilizare.

Protectia impotriva atingerilor indirecte prin intreruperea automata a alimentarii, trebuie astfel realizata incat sa intrerupa automat circuitul ca urmare a unui defect intre o parte activa si o masa a circuitului sau a echipamentului, astfel incat sa nu se poata mentine o tensiune de atingere prezumata mai mare de 50 V c.a. sau 120 V c.c. un timp suficient pentru crearea unui risc fiziopatologic periculos asupra unei persoane. in conditii speciale se impun valori de 25 V c.a. si 50 V c.c.

Protectia impotriva atingerilor indirecte prin “intreruperea automata a alimentarii” se realizeaza cu:

  • dispozitive automate de protectie impotriva supracurentilor;
  • dispozitive automate de protectie la curent diferential rezidual (DDR).

Este necesara folosirea PACD cu DDR in cazul in care:

  • – nu sunt asigurate conditiile de declansare in timp util prin protectiile la suprasarcina si la scurtcircuit (de ex. cazurile circuitelor electrice de impedanta mare – conductoare lungi si/sau scurte cu sectiune relativ mica);
  • – circuitele alimenteaza receptoare care trebuie sa ramana in functiune nesupravegheate de personal.
    La alegerea dispozitivului de protectie se tine seama de tipul schemei de legare la pamant.

In retele legate la pamant (schemele TT si TN) se aplica protectia prin “intreruperea automata a alimentarii” si “semnalizare” la primul defect.

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial

Leave A Comment

Related Posts

  • Instalatii electrice pentru santiere de constructii si de demolare Instalatiile electrice pentru santiere de constructii si de demolare trebuiesc proiectate si executate respectandu-se prevederile prezentului normativ si prevederilor specifice din SR HD 60364-7-704 si SR CEI 61200-704. Prevederile specifice din prezentul capitol completeaza regulile generale si se aplica instalatiilor electrice temporare pentru santiere de constructii […]

  • Verificarea instalatiilor electrice Verificarea instalatiilor electrice noi se face in doua etape, si anume: in timpul executarii instalatiilor; dupa executarea instalatiilor, inainte de punerea lor in functiune, Prin verificarile ce se fac se urmareste ca instalatiile sa fie executare corect, astfel incat ele sa corespunda STAS-uriIor, prescriptiilor si normativelor tehnice referitoare la aceste instalatii. In […]

  • Alimentarea instalatiilor electrice Conditii: Modul de racordare la reteaua electrica de distributie se stabileste de catre furnizorul de energie electrica ( pentru alimentarea instalatiilor electrice). Prevederea alimentarii de rezerva cu energie electrica pe langa alimentarea normala cu energie electrica, la consumatori, este obligatorie in urmatoarele cazuri: la consumatori industriali si similari, cu receptoare care trebuie […]

  • Categorii: Instalatie electrica de conexiuni si distributie (instalatie electrica) se considera acea instalatie care primeste si distribuie energie electrica si care cuprinde ansamblul tablourilor electrice (principale si secundare) si ale aparatelor, inclusiv caile de curent pentru alimentarea lor. Instalatii electrice de utilizare sunt acele instalatii care cuprind circuitele receptoarelor individuale (motoare,rezistente,corpuri de iluminat etc.) alimentate […]