Verificarea instalatiilor electrice

Verificarea instalatiilor electrice noi se face in doua etape, si anume:

Prin verificarile ce se fac se urmareste ca instalatiile sa fie executare corect, astfel incat ele sa corespunda STAS-uriIor, prescriptiilor si normativelor tehnice referitoare la aceste instalatii. In general. necesitatea verificarii in timpul executarii instalatiilor se stabileste de catre proiectantul instalatiilor, potrivit cu specificul acestora. Printre altele, controlul continuitatii electrice a conductoarelor cu izolatie si manta este obligatoriu când acestea sunt in colaci, precum si, dupa montare, inainte de a fi acoperite cu tencuiala. De asemenea; este obligatorie verificarea dimensiunilor si starii tuburilor de protectie inainte de acoperirea acestora (sa nu fie strivite, discontinue, necorespunzator introduse in doze etc).

La terminarea executarii instalatiei electrice se verifica in principal si succesiv:

  • modul de executare a instalatiei (daca el corespunde destinatiei incaperilor si scopurilor);
  • sectiunile conductoarelor si dimensiunile tuburilor montate;
  • modul de legare a conductoarelor in doze, la aparate, la tablouri etc.:
  • modul de pornire al electromotoarelor si protectia lor;
  • alegerea corecta a sigurantelor (calibrate);
  • realizarea instalatiei de protectie contra electrocutarii si corecta executarea acesteia;
  • rezistenta de izolatie a instalatiei;
  • rezistenta prizei de pamant.

Verificarea finala trebuie sa se faca cu deosebit spirit de raspundere pentru a nu se strecura greseli, abateri sau omisiuni in executarea instalatiilor electrice. Uneori, aspecte, chiar de detaliu scapate la verificare conduc la accidente sau greutati in exploatarea instalatiilor. Avand in vedere cele de mai sus, enumeram in continuare câteva operatii de detaliu.

Astfel, se verifica daca tablourile de distributie corespund din punct de vedere calitativ, daca ele sunt montate (si protejare) potrivit prescriptiilor, daca bornele de intrare si de iesire sunt protejate, daca nu sunt innadiri in spatele lor sau plecari de circuite neasigurate etc.

Se verifica daca s-au prevazut coloane corect dimensionate intre contoar si tabloul principal, ca si intre acesta si tablourile secundare. Se verifica daca s-au montat pe tablourile de distributie sigurante (sau intrerupatoare automate) regulamentare pentru circuite, potrivit cu intensitatea de regim a conductoarelor, respectiva receptoarelor.

Se verifica daca numarul si sectiunile circuitelor corespund cu cele din proiect. Se verifica daca nu s-au facut innadiri in tuburi sau intercalari de conductoare de slaba calitate sau de sectiune diferita. De asemenea, se desfac capacele de la doze si se cerceteaza felul in care s-au facut legaturile (cu clerne, respectiv prin cositorire). Se verifica daca s-au lasat in doze (de derivatie si de aparare) si la locurile de lampi capetele de rezerva de lungimea prescrisa.

Se verifica daca nu sunt montate intrerupatoare sau prize in bai (cu exceptia prizelor speciale pentru masinile de barbierit) si daca in bucatarii s-au prevazut prize speciale corespunzatoare (prize cu contact de protectie, in cazul pardoselilor bune conducatoare de electricitate). La instalatiile elecrice de forta se va verifica daca electromotoarele s-au ales potrivit cu mediul ambiant in care vor lucra. De asemenea, se verifica daca sunt prevazute cu dispozitive corespunzatoare de protectie a infasurarilor si de pornire (intrerupatoare automate, respectiv comutatoare stea- triunghi sau reostate de pornire).

Se verifica atent daca elecromotoarele, transformatoarele etc, au carcasele lor metalice legate sigur la instalatia de protectie (pamant sau nul) etc. Masurarea rezistentei de izolatie a instalatiei se face cu megohmmetrul, la tensiunea la care functioneaza instalatia, dar cel putin la 500 de V; masurarea se face pe rând, atât la conductoarele din coloana (dintre tablouri), cat si la conductoarele din circuite, deterrninandu-se:

  • rezistenta de izolatie a conductoarelor fata de pamant;
  • rezistenta de izolatie a conductoarelor intre ele.

Valoarea rezistentei de izolatie nu trebuie sa fie mai mica de 500 kΩ!! Inainte de verificare se scot sigurantele de la tablouri si se controleaza lipsa tensiunii cu ajutorul indicatorului de tensiune.

Verificarea instalatiilor electrice se executa de catre un electrician autorizat ANRE!!

Distribuiți mai departe:

Contact

Electro Branch Grup SRL

  • Str. Oxigenului nr. 21, Oraș Chitila, jud. Ilfov
  • 0763.122.863
  • office@bransamente-instalatii-electrice.ro

Categorii

Servicii