
Eficienta activitatilor care utilizeaza energia electrica, din industrie, servicii şi sectorul casnic, depinde, in mare masura, de calitatea acesteia. Caracteristica a energiei electrice din punctul de vedere al sistemului electric, evaluata printr-un set de indicatori specifici, calitatea energiei electrice poate fi afectata de perturbatii care cuprind frecvente pâna la cel mult 9 kHz.
Abaterile admise de la indicatorii de calitate sunt stabilite in functie de daunele determinate in sistemele de producere, transport, distributie, furnizare şi consum al energiei electrice. Perturbatiile care afecteaza calitatea energiei electrice pot sa apara in toate componentele sistemului energetic, in procesul de furnizare, dar şi in cadrul proceselor utilizatorului final.
Limitarea perturbatiilor la un nivel acceptabil, asigurând astfel un nivel normat al calitatii energiei electrice este una dintre preocuparile importante ale specialiştilor din sectorul energetic.
Din punct de vedere practic, problemele de calitate a energiei electrice pot fi impartite in trei categorii:
- calitatea tensiunii de alimentare;
- calitatea serviciului de alimentare;
- calitatea comerciala.
Fiecare dintre cele trei componente are importanta in asigurarea unei activitati normale a activitatilor in sectorul energetic. Este necesar sa se sublinieze faptul ca normele actuale de calitate a energiei electrice sunt stabilite pe baza unor daune medii in cazul abaterilor de la indicatorii de calitate. Utilizatorii care doresc o calitate a energiei electrice superioara celei standard trebuie sa adopte, cu costurile corespunzatoare, masurile necesare creşterii nivelului de calitate. in multe cazuri, in special in cazul tehnologiilor moderne, utilizatorii finali sunt cei care determina importante perturbatii electromagnetice, care pot sa afecteze calitatea energiei electrice furnizata celorlalti consumatori. In acest caz, utilizatorii finali trebuie sa adopte masurile necesare pentru limitarea perturbatiilor la un nivel la care nu este afectata calitatea standard a energiei electrice la ceilalti consumatori.
Rezolvarea problemelor de calitate a energiei electrice este, in general, un proces complex in care apare necesara o colaborare strânsa intre operatorii de energie electrica.
Producatorii de energie electrica, transportatorul, distribuitorii şi utilizatorii finali evalueaza calitatea energiei electrice pe baza caracteristicilor tensiunilor in nodurile sistemului. Furnizorii de energie electrica monitorizeaza perturbatiile determinate de utilizatorii finali pe baza curbelor curentului electric absorbit din reteaua electrica de alimentare.
Aspectele legate de calitatea comerciala (satisfactia utilizatorilor in relatia cu operatorii de energei electrica) determina, in mare masura, optiunea utilizatorului de a realiza contracte cu un anumit operator de pe piata de energie electrica. Aceste aspecte contractuale nu sunt analizate in continuare, fiind o componenta a unei activitati normale pe o piata liberalizata de energie electrica.