Instalatii electrice pentru constructii din lemn. Generalitatii:
La proiectarea si executarea instalatiilor electrice din constructii din lemn se vor respecta pe lânga prevederile din SR HD 384.4.42 S1 si SR HD 384.4.482 S1 si cele speciale din prezentul articol. La executarea instalatiilor electrice inglobate in pereti din lemn se folosesc conductoare sau cabluri din cupru. La instalatiile electrice aparente se admite folosirea cablurilor sau conductoarelor din aluminiu.
Cablurile ce se monteaza in contact direct cu lemnul trebuie sa fie rezistente la foc conform NTE 007/08/00. Se recomanda utilizarea conductoarelor si cablurilor incarcate cu 50…70% din curentul maxim admisibil, astfel incât sa functioneze la o temperatura de maxim 50 grade C.
Tablourile electrice de distributie trebuie sa fie confectionate din materiale incombustibile de clasa CA1 (C0) , cu intârziere la propagarea flacarii CA2a (C1) sau rezistente la foc CA2b (C2) si sa fie nehigroscopice. Clasele de combustibilitate se vor inlocui cu clasele de reactie la foc conform SR EN 60695 si MAI nr. 1822/394/2004.
Dozele de derivatie si de aparat trebuie executate din metal sau din materiale plastice care satisfac proba cu fir incandescent la 960 gradeC si trebuie sa fie etanse. Izolatiile ce protejeaza conexiunile trebuie de asemenea sa satisfaca proba cu firul incandecent la temperatura de 960 grade C.
Corpurile de iluminat montate direct pe lemn trebuie sa prezinte cel putin gradul de protectie IP 4X in absenta prafului si IP 5X in prezenta prafului. Lampile trebuie sa fie protejate impotriva loviturilor la care pot fi supuse, cu dispersoare din materiale plastice rezistente la socuri mecanice (de exemplu policarbonat), cu gratare sau sticla rezistenta.
Corpurile de iluminat trebuie confectionate din materiale incombustibile de clasa CA1 (C0) sau rezistente la foc (cu echivalentele cu clasele cu reactie la foc), sau sa fie omologate pentru montaj direct pe lemn.
Tuburile, plintele, canalele de protectie trebuie sa fie metalice sau in materiale plastice omologate pentru montaj in constructii de lemn, sau flexibile, cu sau fara halogenuri.
Accesoriile de imbinare ale tuburilor, plintelor si canalelor trebuie sa asigure aceeasi rezistenta mecanica, izolatie electrica, grad de etansare, rezistenta la caldura ca si tuburile, plintele si canalele la care se folosesc. Se admite folosirea ca doze de derivatie a partilor fixe, special prevazute la corpurile de iluminat.
Instalatii electrice pentru constructii din lemn. Distributii si conditii de montaj
Executia distributei electrice in constructii din lemn incepe dupa terminarea structurii, a acoperisului si inchiderii perimetrale ale acestora. Atunci când instalatia electrica este inglobata in interiorul elementelor de constructie, se recomanda ca circuitele sa se monteze intre placa dinspre interior a peretelui si bariera de vapori, iar unde bariera de vapori este integrata, in placa dinspre interior a peretelui, intre acesta si izolatie. In situatia in care apar deteriorari ale barierei de vapori in timpul executiei distributiei, acestea trebuie remediate asigurând continuitatea si etanteitatea barierei de vapori.
Pozarea tuburilor si a dozelor se face inainte de montarea materialului fonoizolant. Se admite numai montarea aparenta in contact direct cu elementele de constructie din lemn a tuburilor, plintelor sau canalelor de protectie din materiale plastice omologate pentru montare pe lemn, aparatele si echipamentele electrice cu grad de protectie minim IP54 sau omologate pentru montarea pe lemn.
Tuburile si canalele de protectie metalice se monteaza direct pe elemente combustibile ale constructiei, atât in montaj aparent cât si in interiorul peretilor sau planseelor. Tuburile flexibile din materiale plastice omologate pentru montare pe lemn din materiale plastice se utilizeaza numai pentru protectia usoara a conductelor electrice si numai pe trasee scurte, dificil de realizat cu tub rigid.
Montarea pe materiale combustibile a conductelor electrice cu izolatie normala, a cablurilor cu sau fara intârziere la propagarea flacarii, a tuburilor din materiale plastice fara rezistenta la foc a aparatelor si echipamentelor electrice cu grad de protectie inferior IP54 sau neomologate pentru montaj pe lemn se face interpunand materiale incombustibile intre acestea si materialul combustibil sau elemente de distantare care pot fi:
- straturi de tencuiala de min. 1cm grosime sau placi din materiale electroizolante incombustibile cu o grosime de min.
- 0,5 cm, cu o latime care depaseste cu cel putin 3cm pe toate laturile elementul de instalatie electrica.
- elemente de sustinere din materiale incombustibile (ex. console metalice) care distanteaza elementele de instalatie electrica cu cel putin 3cm fata de elementul combustibil.
La montarea dozelor in peretii exteriori, pe lânga asigurarea continuitatii barierei de vapori, se urmareste si pastrarea continuitatii stratului de termoizolatie.
La proiectarea si executarea instalatiilor electrice se respecta si urmatoarele conditii:
- gaurile necesare se fac de preferinta in elementele orizontale ale structurii;
- se evita amplasarea mai multor orificii in acelasi plan orizontal al montantului;
- daca sunt necesare mai multe strapungeri in acelasi montant amplasarea lor se va face pe verticala, la distante mai mari de 15 ori diametrul golului;
- diametrele golurilor nu vor depasi ¼ din dimensiunea montantului;
- se prevad distantiere intre traversele tavanului si placa de inchidere a acestuia sau acestea se supradimensioneaza pentru a se putea decupa la partea lor inferiora un lacas pentru trecerea tuburilor de protectie.
Aceste solutii se stabilesc de comun acord cu proiectantul structurii de rezistenta. Dozele metalice si din materiale plastice cu grad de protectie mai mic de IP 54. Se recomanda prevederea de circuite de prize distincte pentru fiecare camera. Aceste circuite se protejeaza prin dispozitive diferentiale, iar prizele vor fi cu contact de protectie.
Se recomanda reducerea, pe cât posibil, a numarului de doze de ramificatie pe parcursul unui circuit. Legaturile electrice trebuie realizate astfel incât sa nu permita formarea de scântei sau arcuri electrice.
Se recomanda montarea aparenta a tablourilor electrice de distributie din materiale plastice greu combustibile cu respectarea conditiilor. Pentru montaj inglobat se folosesc tablouri electrice metalice cu grad de protectie IP 54.
Distributii in cabluri
La executia instalatiilor electrice inglobate se utilizeaza cabluri din cupru rezistente la foc. in cazul existentei pericolului de deteriorare mecanica acestea vor fi armate.
La trecerea prin elementele combustibile, cablul se protejeaza in tuburi metalice.
Fixarea cablurilor se face numai cu elemente prefabricate care sa nu il stranguleze si care sa nu aiba muchii taioase care pot deteriora izolatia cablului.
Distantele maxime intre elementele de fixare a cablurilor trebuie sa fie:
- 50 cm, la montajul orizontal si 100 cm, la montajul vertical, pentru cablurile nearmate montate aparent;
- 80 cm, la montajul orizontal si 150 cm, la montajul vertical, pentru cablurile armate.
Cablurile se fixeaza la maximum 10 cm de intrarea in doze sau in aparate. Golurile din elementele de constructie trebuie sa aiba un diametru mai mare cu ¼ decât diametrul exterior al cablului. Cablurile electrice pentru incalzire inglobate in elemente de constructie din lemn si care sunt armate, trebuie protejate la curent diferential rezidual de cel mult 100mA.
In cazul in care instalatia electrica de incalzire este realizata in schema IT impedanta dispozitivului de control permanent al izolatiei si caracteristicile dispozitivelor de protectie la curent diferential trebuie alese astfel incât sa asigure Intreruperea in cazul aparitiei primului defect de izolatie. Conductorul de protectie al circuitului de incalzire se leaga la fiecare din extremitatile armaturii sau la invelisul metali al cablului de incalzire.
Protectii si masuri de protectie
In cazul schemelor TN si TT, circuitele din care se alimenteaza receptoare din locuri periculoase sau foarte periculoase se protejeaza printr-un dispozitiv diferential cu curentul nominal rezidual cel mult egal cu 30mA.
Nu este necesara prevederea unui dispozitiv diferential pe fiecare circuit daca un dispozitiv de protectie la curent diferential rezidual (DDR) cu curent nominal mai mic sau cel mult egal cu 300mA este amplasat in amonte de aceste circuite (de ex. tablou general de distributie).
In schema IT, daca sunt prevazute dispozitive diferentiale de protectie, trebuie sa se prevada si un dispozitiv de control permanent al izolatiei pe fiecare circuit care deserveste incaperi din lemn. Circuitele care alimenteaza sau traverseaza incaperi din lemn trebuie protejate la suprasarcina si la scurtcircuit prin dispozitive de protectie amplasate in amonte de aceste incaperi.
In circuitele TFJP si TFJS partile active trebuie sa indeplineasca una din conditiile:
- sa fie protejate in invelisuri cu gradul de protectie IP 2X;
- sa fie protejate cu o izolatie care sa suporte o tensiune de incercare de 500 V timp de 1 min, oricare ar fi tensiunea nominala a circuitului.
Conductoarele PEN nu sunt amise in incaperile din lemn, cu exceptia circuitelor care le traverseaza.
Bransamentul la care este racordata instalatia electrica trebuie sa fie prevazut cu un intreruptor automat cu protectie la curent diferential rezidual de tip S.
Sursa: „Normativul I7-2009”/ Instalatii electrice pentru constructii din lemn
Pentru o documentare mai completa va recomand sa cititi „Normativul I7-2009”