Posturi de transformare subterane

Posturile de transformare subterane, reprezinta solutia cea mai avantajoasa din punc de vedere a ocuparii terenurilor, dar in acelasi timp si cea mai scumpa, comparativ cu celelalte solutii constructive. Se folosesc cu precadere in zonele urbane, fiind amplasate sub carosabil si sub trotuare.

Posturile de transformare subterane trebuie sa aiba partea de constructie cu o structura de rezistenta corespunzatoare, cu radieri, pereti si plansee din beton armat (constructie realizata fie la fata locului, fie in fabrica si apoi lansata in groapa).Se foloseste si solutia constructiva cu postul de transformare inglobat intr-o cisterna metalica prefabricata.

Schema monofilara

Instalatia de distributie de medie tensiune (cu trei celule plus una de rezerva) impreuna cu tabloul de distributie de joasa tensiune si transformatorul sunt amplasate in aceeasi incapere subterana, postul poate fi racordat in derivatie sau intrare-iesire.

Legatura intre bornele de medie tensiune ale transformatorului si celula sa de medie tensiune se face cu cablu pozat intr-un canal de cabluri acoperite cu date de beton armat.
Bornele de joasa tensiune ale transformatorului sunt legate cu tabloul de distributie de joasa tensiune prin bare rigide, sustinute cu izolatoare si console. Transformatorul de forta este ingradit pentru evitarea atingerilor directe. Legaturile cu exteriorul, atat pe medie tensiune cat si pe joasa tensiune sunt realizate cu cabluri electrice pozate subteran.

Postul de transformare are doua trape, o trapa mare pentru accesul aparatelor si transformatorului, si o trapa mica pentru accesul personalului. O alta varianta constructiva o reprezinta postul de transformare subteran in cinsterna metalica.

Bornele de joasa tensiune ale transformatorului sunt racordate la barele colectoare , de la care, prin cablu subteran ,sunt alimentate tablourile de joasa tensiune . Transformatorul si tablourile de joasa tensiune sunt ingradite cu plase de protectie. Accesul in post se poate realiza, pentru transformator si calule, prin trapa, iar pentru personalul de exploatare prin trapa 2. Caldura se evacueaza cu un ventilator axial cu comanda automata.

Posturi de transformare inglobate la parterul sau subsolul blocurilor de locuinte.

Posturi de transformare subterane amplasate la parterul blocurilor de locuinte au fost concepute avand in vedere necesitatea de a elimina din sistematizarea unui cvartal de blocuri de locuinte (cladiri relativ inalte), o cladire separata cu dimensiuni mici. Totodata, aceasta solutie se adapteaza la principiul de introducere a tensiunii ridicate cat mai aproape de consumatori. Postul de transformare este amplasat intr-o incapere de dimensiuni corespunzatoare, la parterul blocului de locuinte sau la subsolul acestuia.

Intrarile pe partea de medie tensiune ca si iesirile pe partea de joasa tensiune sunt realizate cu cablu pozat subteran. Posturi de transformare dispun de trei celule metalice avand urmatoarele destinatii:

  • o celula de interior, de tip CIPSC-M-20 , pentru intrarea de medie tensiune, cu cablu pozat subteran, echipata cu separator de sarcina STIRS si cutite de legare la pamant;
  • o celula de interior, de tip CIPS-M-20 , echipata cu separator STIR si cutite de legare la pamant pentru o iesire de medie tensiune executata cu cablu pozat subteran ;
  • o celula de interior, de tip CIPSi-M-20 , echipata cu separator de sarcina STIRS, sigurante fuzibile STIN si cutite de legare la pamant, pentru transformator.

Racordul intre celula de medie tensiune si transformatorul de putere de 250,400 sau 630 kVA se executa cu cablu pozat subteran. Legatura dintre bornele de joasa tensiune ale transformatorului si tabloul de distributie se executa cu bare de aluminiu, suspendate prin intermediul unor izolatoare rigide .

Tabloul de distributie cuprinde un intrerupator general tip OTOMAX-1000, un intrerupator USOL-800 sau 500 pentru iluminatul public si treisprezece plecari de joasa tensiune, echipate cu sigurante cu mare putere de rupere – MPR.

Camera postului de transformare este izolata fonic cu un strat de 50 mm grosime din pasla minerala si termic cu fasii din pasla minerala semirigida. Transformatorul si tabloul de distributie sunt ingradite cu panouri mobile de protectie, executate din material plastic. Sub transformator exista o cuva pentru colectarea uleiului care eventual ar putea sa curga.

Descrierea de mai sus corespunde unui post de transformare, amplasat la parterul unui bloc de locuinte P+4, dar solutia se repeta si pentru alte tipuri de blocuri, cu mai mult de 4 etaje, ceea ce difera fiind amplasamentul celulelor de medie tensiune in raport cu transformatorul, ca urmare a unei alte configuratii a spatiului disponibil.

Distribuiți mai departe:

Contact

Electro Branch Grup SRL

  • Str. Oxigenului nr. 21, Oraș Chitila, jud. Ilfov
  • 0763.122.863
  • office@bransamente-instalatii-electrice.ro

Categorii

Servicii