Bransamente electrice monofazate. Bransamente electrice trifazate
Care sunt conditiile si in cat timp se poate obtine avizul de racordare. Ce inseamna sa-ti instalezi un contor individual? Cand si cum poti solicita interventia unui electrician pentru reparatii in gospodarie?
Locuitorii din Mun. Bucuresti care vor sa se racordeze la reteaua electrica trebuie sa stie ca pentru aceasta sunt necesare mai multe acte si ca trebuie parcurse mai multe etape. in primul rand, ENEL ii transmite solicitantului informatii gratuite privind conditiile si posibilitatile de realizare a racordarii la reteaua de distributie a unui loc de consum, in termen de maxim 15 zile calendaristice de la data inregistrarii unei cereri scrise. Conform reprezentantilor retelei de distributie ENEL, bransarea individuala se realizeaza in termen de maxim 30 de zile de la depunerea cererii pentru obtinerea avizului de racordare. Daca este necesar si certificatul de racordare, termenul maxim se poate extinde la 60 de zile.
Pentru obtinerea avizului tehnic de racordare (ATR), solicitantul trebuie sa depuna la sediul ENEL o cerere de racordare, care sa contina informatii privitoare la locul de consum, la tipul instalatiilor de la locul de consum, cerintele specifice ale utilizatorului privind tipul grupului de masurare a energiei electrice, precum si o declaratie pe propria raspundere a solicitantului privind autenticitatea datelor oferite. Pe langa actele enumerate, este necesara si o documentatie anexata cererii, adica o serie de alte documente pentru obtinerea avizului. Printre acestea, se numara datele tehnice si energetice ale locului de consum, certificatul de urbanism eliberat in vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru instalatia de la locul de consum, precum si un act de proprietate sau un alt act care atesta faptul ca solicitantul are dreptul de a cere avizul de racordare.
„Bransamentele electrice individuale presupune obtinerea avizului tehnic de racordare si a certificatului de racordare, iar tarifele pentru obtinerea acestor doua acte sunt stabilite de catre Agentia Nationala de Reglementare in Energie, prin ordinul 114/2014″, se arata intr-un comunicat emis de biroul de presa al Electrica.
Un ATR pentru un loc de consum unde puterea nu depaseste 30 KW costa 70 lei, in timp ce pentru un loc de consum unde puterea este mai mare de 100 MW costurile unui astfel de aviz se ridica pana la 435 lei, pentru un utilizator nou. Daca solicitantul este deja conectat la reteaua electrica de distributie si doreste doar actualizarea acestor avize, tarifele variaza intre 55 lei pentru un loc de consum unde puterea este mai mica sau egala cu 30 KW si 270 lei pentru locuri de consum unde puterea este mai mare de 100 MW.
Costurile totale ale unei astfel de proceduri sunt, insa, mai mari, pentru ca nu doar avizele costa, ci si manopera, precum si celelalte documente incluse in dosarul necesar obtinerii avizului tehnic pentru racordare.