Iluminatul public urban are rolul de a asigura atat orientarea si circulatia in siguranta pe timp de noapte a vehiculelor si pietonilor cat si asigurarea unui mediu ambiant corespunzator in orele fara lumina naturala.
Iluminatul public trebuie deci, sa indeplinesca conditii luminotehnice, fiziologice, de siguranta a circulatiei, de estetica arhitectonica si de norme tehnice, din punct de vedere electric, in conditiile utilizarii rationale a energiei electrice, a reducerii costului investitiilor si a cheltuielilor anuale de exploatare a instalatiilor.
Iluminatul public reprezinta unul dintre criteriile de calitate ale civilizatiei moderne. Realizarea unui iluminat corespunzator determina in special reducerea cheltuielilor indirecte, reducerea numarului de accidente pe timp de noapte, reducerea riscului de accidente rutiere, reducerea numarului de agresiuni contra persoanelor, imbunatatirea climatului social si cultural prin cresterea sigurantei activitatilor pe durata serii.
Se poate aprecia faptul ca realizarea unui microclimat luminos confortabil cu un consum minim de energie, cu utilizarea cat mai intensa a iluminatului natural si cu o investitie minima reprezinta criteriul de apreciere a unui sistem de iluminat modern si eficient. Studiile efectuate pe plan mondial, au determinat o crestere continua a nivelul tehnic al instalatiilor de iluminat public, reducerea consumurilor specifice de energie, imbunatatirea procedurilor pentru dimensionarea optima a sistemelor de iluminat. În acest sens, sistemele de iluminat public din municipiul Bucuresti necesita in continuare eforturi importante pentru cresterea parametrilor luminotehnici, energetici si economici.
Stadiul actual
In municipiul Bucuresti au fost facute, in ultimii ani, investitii importante in imbunatatirea sistemului de iluminat stradal. Au fost inlocuite, in cea mai mare masura, lampile cu descarcarea electrica in vapori de mercur cu lampi cu descarcare in vapori de sodiu, asigurand astfel cresterea nivelului de luminanta pe carosabil, cresterea nivelului de iluminare pe trotuare si reducerea substantiala a cheltuelilor de intretinere prin utilizarea de lampi cu durata mare de viata (peste 20 000 ore).
De asemenea, au fost inlocuite corpurile de iluminat de constructie veche cu corpuri de iluminat cu randament superior si cu o repartitie adecvata a fluxului luminos. in general au fost utilizati stalpii existenti si au fost inlocuite corpurile si lampile corespunzatoare. Pentru iluminatul aleilor si zonelor de agrement au fost utilizate corpuri de iluminat cu estetica imbunatatita. Pentru a asigura o intretinere eficienta a sistemului de iluminat din municipiul Bucuresti acesta a fost concesionat unei firme private.
Posibilitati de dezvoltare
Modificarea conditiilor de trafic din municipiul Bucuresti precum si necesitatea alinierii la normele europene privind iluminatul exterior impun analiza sistemelor actuale de iluminat stradal si adaptarea lor la aceste conditii. De asemenea, este necesara analiza solutiilor pentru reducerea facturii de energie electrica pentru iluminatul exterior. Reducerea facturii energetice, in cazul instalatiilor de iluminat, se poate face numai cu realizarea integrala a parametrilor luminotehnici impusi. Reducerea nivelului de iluminare in scopul reducerii consumului total de energie electrica determina costuri mult mai mari ca urmare a accidentelor suplimentare.
O prima actiune privind imbunatatirea sistemului de iluminat stadal consta in incadrarea actualizata a tuturor strazilor in clasa de iluminat adecvata. Deoarece pentru fiecare clasa de iluminat este impusa o valoarea diferita a nivelului de iluminare pot fi stabiliti parametrii de calcul necesari unui iluminat eficient al fiecarei strazi.
Declasarea strazilor pe durata unui trafic redus (de exemplu intre orele 24 si 5) si reducerea adecvata a nivelului de iluminare prin reducerea valorii curentului electric prin lampa este una dintre solutiile care poate asigura o reducere importanta a facturii de energie electrica pentru iluminat, fara a afecta calitatea acestuia.
Reducerea facturii de energie electrica pentru iluminatul stradal prin utilizarea surselor noi, eficiente de iluminat, cu corpurile de iluminat adecvate, trebuie sa fie o preocupare continua a municipalitatii.
Dezvoltarea sistemului de iluminat stradal necesita, ce cele mai multe ori, reproiectarea acestuia in functie de noile tipuri de lampi si corpuri. Utilizarea structurii actuale si inlocuirea corpurilor de iluminat si a lampilor nu este o solutie optima.
Recomandari
Nivelul de iluminare recomandat este stabilit pe baza unor studii tehnico-economice comparand costul instalatiei de iluminat si pierderile indirecte datorate accidentelor si agresiunilor pe timp de noapte. in acest sens, incadrarea strazilor in clasele de iluminat si realizarea unui nivel de iluminare corespunzator asigura premizele realizarii unui iluminat modern si eficient.
Reducerea nivelului de iluminare sub valorile recomandate determina o crestere rapida a pierderilor indirecte. Astfel incat, economia de energie electrica necesara sistemelor de iluminat nu se poate obtine prin reducerea nivelului de iluminare ci numai prin utilizarea de instalatii de iluminat performante, cu o plasare optima a surselor de lumina.
Pot fi obtinute economii importante in consumul de energie electrica prin realizarea unui iluminat adaptabil traficului (reducerea nivelului de iluminat pe intervalul 0…5 al noptii) si utilizarea eficienta a nivelului de iluminat natural.
Înlocuirea directa a surselor eficiente in instalatiile actuale (inlocuirea directa a lampilor, fara modificarea instalatiei de iluminat), conduce la cresterea nivelului de iluminare dar nu determina o solutie optima, nici din punctul de vedere al consumurilor energetice si nici din punct de vedere luminotehnic.
Printr-un management adecvat, respectand conditia de baza de a asigura nivelul de iluminare adecvat fiecarei strazi, si stabilirea, prin contract, pentru firma/firmele care au concesionat sistemul de iluminat, a unor indicatori privind eficienta acestuia, este posibila realizarea unor importante economii in factura de energie electrica.Iluminatul public.