Distante minime
Conductoarele electrice, tuburile de protecţie şi barele, se amplasează faţă de conductele altor instalaţii şi faţă de elementele de construcţie, respectându-se distanţele minime.
Conductoarele, barele, tuburile etc., se pot dispune pe trasee comune cu traseele altor instalaţii cu condiţia ca instalaţia electrică să fie dispusă:
- deasupra conductelor de apă, de canalizare şi de gaze petroliere lichefiate;
- sub conducte de gaze naturale şi sub conducte calde (cu temperatura peste +40°C).
Pe toate porţiunile de traseu se vor lua măsuri constructive de protecţie prin prevederea de separări, izolaţii termice, ţevi metalice etc. ce vor depăşi cu minim 0,50 mm de o parte şi de alta, porţiunea de traseu protejată.
Amplasarea instalaţiilor electrice în structura de rezistenţă a construcţiilor se admite în condiţiile prevăzute de normativul P 100. Trebuie evitată amplasarea instalaţiilor electrice pe trasee comune cu acelea ale altor instalaţii sau utilaje care ar putea să le pericliteze în funcţionare normală sau în caz de avarie.
Nu se admite amplasarea instalaţiilor electrice sub conducte sau utilaje pe care se poate să apară condens. Fac excepţie instalaţiile electrice în execuţie închisă cu grad de protecţie minim IP 33, realizate din materiale rezistente la astfel de condiţii (de ex. cabluri sau cordoane în execuţie grea pentru instalaţii electrice mobile, aparate cu grad minim IP 33 cu carcasă din material plastic etc.).
Se interzice amplasarea instalaţiilor electrice în interiorul canalelor de ventilare.
Montarea în contact direct cu materiale combustibile se admite numai pentru: cabluri rezistente la foc (conform PE 107), cu izolaţie şi manta din materiale electroizolante, tuburi şi plinte metalice sau din materiale electroizolante greu combustibile de clasă CA2a (C1) şi CA2b (C2), aparate şi echipamente electrice cu grad de protecţie minim IP 54.
Montarea pe materiale combustibile a conductelor electrice cu izolaţie normală, a cablurilor fără întârziere la propagarea flăcării, a tuburilor din materiale plastice, a aparatelor şi echipamentelor electrice cu grad de protecţie inferior IP 54, se face interpunând materiale incombustibile între acestea şi materialul combustibil sau elementele de distanţare care pot fi:
- straturi de tencuiala de min. 1 cm grosime sau placi din materiale electroizolante incombustibile cu grosimea de min. 0,5 cm, cu o lăţime care depaseste cu cel puţin 3 cm pe toate laturile elementul de instalaţie electrica;
- elemente de susţinere din materiale incombustibile (de ex. console metalice etc.) care distanţează elementele componente ale instalaţiilor electrice cu cel puţin 3 cm pe toate laturile de elementul combustibil.
Masurile pentru evitarea contactului direct cu materialul combustibil se aplică atat la montarea aparenta cat şi la montarea sub tencuială a elementelor a instalaţiilor electrice.
Se interzice montarea directa pe elemente de constructie din materiale combustibile de clasa CA2c (C3) şi CA2 (C4) a cablurilor armate sau nearmate cu sau fără întârziere la propagarea flăcării (conform PE 107), a conductoarelor electrice neizolate sau cu izolatie din materiale combustibile, şi a aparatelor şi echipamentelor electrice cu grad de protectie mai mic decat IP 54.Conditii de amplasare si montare a instalaţiilor electrice.