Bransamente electrice aeriene

Pentru bransamente electrice aeriene definitive monofazice sau trifazice sunt necesare in copii, urmatoarele documente:

  • C.I. persoana fizica sau C.U.I.-ul firmei si C.I. reprezentant firma, depinde cine incheie contractul,
  • act de proprietate, contract de vanzare-cumparare sau inchiriere, dupa caz,
  • plan cadastral de incadrare in zona 1:500 si 1:2000,
  • acordul proprietarului de incheiere contract pe numele chiriasului (atunci cand este vorba de inchiriere, legalizat daca proprietarul este persoana fizica),
  • certificatul de urbanism,
  • avizul de amplasament de la ENEL,
  • autorizatia de constructie in termen sau receptia lucrarii de la primarie (la cladirile noi),
  • pentru persoanele juridice este necesara si cunoasterea contului si a bancii unde are firma deschis contul,
  • tensiunea ceruta (monofazic sau trifazic) si puterea necesara (lista cu toti consumatorii),
  • schita spatiilor ce vor fi alimentate, cu pozitia tabloului general, unde va ajunge coloana de alimentare cu energie.

Bransamentul electric individual

Bransamentul electric individual este specific cladirilor civile apartinand unei singure persoane fizice (locuinte individuale) care, in prezent, dar mai ales in viitor acopera o gama foarte extinsa de solutii constructive si mai ales de dotari cu receptori electrici si persoane juridice (cladiri social culturale, comerciale, administrative).
Receptorii de baza sunt cei de iluminat si prize monofazate, la care se pot adauga si receptorii de forta (centrale de conditionare a aerului, instalatii de hidrofor, anumite actionari electrice etc.) sau instalatii speciale de securitate.
in functie de gradul de asigurare al cerintelor privind continuitatii in alimentare, bransamentul electric poate fi:

  • derivatie in care caz, fiind alimentat de la o RED-JT a furnizorului cu schema radiala, nu asigura rezerva in alimentare, racordul poate fi monofazat sau trifazat;
  • intrare-iesire – fiind prevazut cu doua cai de alimentare;

Elementele componente ale unui bransament, in varianta cea mai complexa, considerand ca este si trifazat sunt: circuitul de intrare , de iesire, coloana de alimentare a tabloului general, punctul de delimitare(bornele de iesire din contorul de masurare a energiei electrice) si tabloul general (TG).
Firida de bransament se monteaza intr-un spatiu special amenajat in zid (cofret), in locuri cat mai accesibile personalului de exploatare al furnizorului si are rolul de:

  • punct de conexiuni, efectuarea de manevre pentru puneri si scoateri de sub tensiune;
  • conexiune intre RED de JT a furnizorului si cea a consumatorului;
  • asigurarea protectiei circuitelor de intrare-iesire si a coloanei de alimentare a TG.

Realizarea separata a FB, fata de TG (punctul de conexiuni al consumatorului), este impusa, atat de necesitatea separarii celor doua retele, cat si de considerente practice, respectiv de faptul ca TG trebuie amplasat, la consumator, intr-un loc cat mai oportun din punct de vedere al accesibilitatii si a eficacitatii circulatiei de curenti.
Racordul monofazat derivatie se practica in cazul locuintelor individuale din mediul rural, prin derivatie de la un stalp al LEA (cu conductoare neizolate sau izolate torsadate), dar si in mediul urban, pe strazile periferice.
Racordul tip intrare-iesire, se utilizeaza in cazul locuintelor individuale din zonele rezidentiale sau centrale si pentru consumatori care au o putere instalata relativ mare si care au si receptori trifazati. Are avantajul ca permite si un racord individual, tip derivatie pentru un alt consumator (PD-TG)
O caracteristica a bransamentelor electrice individuale o reprezinta, amplasarea contorului de masurare a energiei electrice, la limita de proprietate ,deci find accesibil furnizorului de energie.
Bransamentul electric tip intrare-iesire poate fi incadrat intr-o RED-JT a furnizorului cu schema buclata sau este alimentat direct din secundarul unui post de transformare, cu doua transformatoare, insa PT nu apartine consumatorului (spitale, edificii culturale importante etc.).
in ultimul timp, pe seama noilor reglementari ce corespund cerintelor impuse de standardele europene, s-au introdus elemente noi in realizarea bransamentelor electrice individuale tip derivatie , care in varianta clasica are urmatoarele dezavantaje:

  • punctul de delimitare intre furnizor si abonat nu este firida de bransament, deoarece aceasta nu contine contorul de tarifare a energiei electrice, amplasat langa tabloul general, in interiorul locuintei ;
  • coloana de la firida la contorul de energie electrica, administrata de furnizor, este pozata in structura cladirii ce apartine abonatului;

Ca urmare, s-a conceput un nou tip de firida de bransament destinata realizarii bransamentului individual tip derivatie care sa elimine dezavantajele mentionate.
Noua firida de bransament contine punctul de delimitare dintre abonat si furnizor respectiv, contorul de tarifare a energiei electrice. Deoarece, pe langa contorul de energie electrica firida contine si aparate de comutatie si protectie a fost definita ” bloc de protectie si masura (BPM)”si este amplasat la limita de proprietate.
Sigurantele fuzibile fiind inlocuite de un intrerupator automat, acesta asigura atat protectia la scurtcircuit, ci si la suprasarcina, putand fi comandat si de alte tipuri de protectie (la curentul diferential) sau dispozitive automate, cu posibilitatea reconectarii de catre abonat.
Deoarece firida se monteaza in exterior, fiind vizibila si accesibila furnizorului, are gradul de protectie corespunzator (IP 54).

Bransamentul electric colectiv

Acest bransament este specific blocurilor de locuinte (fiecarei scari a unui bloc), dar si unei constructii civile care contine mai multi consumatori (mai multe resedinte de firme). in acest caz, intre firida de bransament principala (FBP), care poate avea schema electrica ca fiecare consumator sa fie individual (apartament sau resedinta de firma), prevazut cu punct de delimitare si tablou de distributie propriu (TA), va exista o schema de distributie incadrata in edificiu, prevazuta cu coloane de alimentare directa a tablourilor de distributie individuale (distributie directa), sau si cu firide secundare(FBS) (radiala arborescenta).
Firida secundara este componenta a bransamentului (apartine furnizorului) si are rolul de:

  • legatura intre coloana electrica colectiva si coloanele individuale;
  • protectia coloanelor individuale;
  • masurarea energiei electrice consumate de fiecare abonat.

Punctele de delimitare vor fi amplasate, de regula, in firida secundara, direct accesibila furnizorului.
O alta caracteristica a bransamentului electric colectiv, o reprezinta existenta unor receptori comuni (iluminat casa scarii, subsol tehnic) si eventual a instalatiei de ascensor. Ca urmare, se constituie tabloul general (TG), amplasat in edificiu. in alt loc decat cel al firidei de bransament, (si din motivele subliniate in paragraful anterior), din care sunt alimentate tablourile din firidele secundare si tabloul de utilitati comune (TUC).
Pe intrarea in tabloul de utilitati comune, se monteaza un contor de energie electrica (Wh), pentru masurarea energiei electrice consumate in comun.
Instalatia de ascensor, (speciala si cu un grad ridicat al continuitatii in alimentare), se racordeaza prin coloana proprie din: firida principala, sau din TG inaintea intrerupatorului general, sau din TUC.
Numarul de coloane individuale, alimentate dintr-o firida secundara, depinde de numarul de apartamente (sau consumatori individuali) ai blocului (sau pe un etaj), dar si de numarul de contoare de energie electrica ce pot fi amplasati in aceasta.
In cazul in care blocul de locuinte este prevazut cu spatii comerciale la parter sau mezanin, consumatorii tertiari de energie electrica aferenti acestor spatii, vor fi alimentati din firida de bransament principala(FBP) cu coloane individuale, daca numarul lor este mic, sau prin coloana comuna si FBS. Existenta la nivelul acestora a unor consumuri comune de energie electrica, va impune introducerea unui TUC, situatie in care configuratia bransamentului, care poate fi propriu.

Distribuiți mai departe:

Contact

Electro Branch Grup SRL

  • Str. Oxigenului nr. 21, Oraș Chitila, jud. Ilfov
  • 0763.122.863
  • office@bransamente-instalatii-electrice.ro

Categorii

Servicii