Lucru fara tensiune in instalatii electrice

In zona de lucru – o zona precis delimitata – avem o instalatie electrica fara tensiune si in securitate daca avem indeplinite urmatoarele:

  • separarea electrica;
  • asigurarea impotriva realimentarii;
  • verificarea daca instalatia este fara tensiune;
  • legarea la pamant si in scurtcircuit;
  • protectia impotriva pieselor sub tensiune din vecinatate.

Autorizatia de incepere a lucrului trebuie data de responsabilul de exploatare sau de responsabilul de lucrari. Orice persoana care participa la aceste lucrari trebuie sa fie calificata sau instruita sau trebuie supravegheata de o persoana calificata sau instruita.

Separarea electrica (deconectare completa)

Partea instalatiei la care trebuie efectuata lucrarea trebuie separata de toate sursele de alimentare. Separarea trebuie realizata prin distanta in aer sau prin izolatie echivalenta care trebuie sa asigure ca punctul de separare nu va prezenta o defectare electrica.

Securizarea impotriva realimentarii

Toate dispozitivele de intrerupere care au fost utilizate pentru separarea instalatiei electrice pe zona de lucru trebuie securizate impotriva oricarei posibilitati de realimentare, de preferinta prin blocarea mecanismului de manevrare. In absenta posibilitatilor de blocare mecanica trebuie luate masuri echivalente de interdictie, conform practicii obisnuite pentru prevenirea realimentarii.
Trebuie afisate avertismente pentru interzicerea oricarei interventii. Atunci cand se utilizeaza dispozitive de telecomanda pentru securizarea impotriva realimentarii, trebuie facuta imposibila actionarea locala a acestor dispozitive.

Verificarea ca instalatia electrica nu este sub tensiune

Absenta tensiunii trebuie verificata pe toate fazele instalatiei electrice pe zona de lucru sau cat se poate de aproape de ea. Lipsa tensiunii la partile instalatiei care nu au fost separate trebuie verificata conform procedurilor.

Legarea la pamant si in scurtcircuit

Generalitati

Pe zona de lucru toate partile pe care trebuie realizata lucrarea trebuie legate la pamant si in scurtcircuit. Echipamentele sau dispozitivele de legare la pamant si in scurtcircuit trebuie legate in primul rand la punctul de legare la pamant si apoi la elemente de legare la pamant. Echipamentele sau dispozitivele de legare la pamant si in scurtcircuit trebuie sa fie vizibile si de cate ori este posibil sa se afle la inceputul zonei de lucru. In caz contrar legarile la pamant trebuie amplasate pe cat posibil in zona de lucru.

Daca exista risc de diferente de potential in instalatie trebuie luate masuri corespunzatoare in zona de lucru cum sunt echipotentializarea si/sau legarea la pamant. In toate cazurile cablurile si conductoarele de legare la pamant si in scurtcircuit si de echipotentializare trebuie sa fie corespunzatoare si sa aiba o dimensiune adecvata pentru curentul de scurtcircuit al instalatiei in care sunt instalate.

Prescriptii pentru instalatiile de tensiune joasa si foarte joasa

Pentru instalatiile de tensiune joasa si foarte joasa, legarea la pamant si in scurtcircuit poate sa nu fie necesara, cu exceptia cazului cand exista riscul repunerii sub tensiune a instalatiilor, de exemplu:

  • linii aeriene care se incruciseaza cu alte linii sau sunt influentate electric;
  • prin grup electrogen de siguranta.

Protectia impotriva pieselor sub tensiune din vecinatate

Atunci cand partile unei instalatii electrice din vecinatatea unei zone de lucru nu pot fi scoase de sub tensiune, sunt necesare masuri de prevedere speciale, suplimentare care trebuie aplicate inainte de inceperea lucrului asa cum se precizeaza la paragraful „Lucru in apropierea pieselor sub tensiune”

Autorizarea de incepere a lucrului

Autorizarea din partea responsabilului de exploatare este o conditie necesara.
Autorizarea de incepere a lucrarilor trebuie data lucratorilor numai de responsabilul de lucrari si numai cand au fost luate masurile precizate mai sus.

Repunerea sub tensiune dupa lucru

Dupa terminarea lucrarii si realizarea verificarilor persoanele care nu mai sunt necesare trebuie informate ca lucrarea s-a sfarsit si nici o activitate nu mai este permisa si ca trebuie sa paraseasca zona de lucru. Uneltele, echipamentele si dispozitivele utilizate in timpul lucrarii trebuie indepartate. Dupa aceste actiuni premergatoare trebuie aplicata procedura de repunere sub tensiune.

Toate echipamentele si/sau dispozitivele de legare la pamant si de securitate pe zona de lucru trebuie indepartate. Incepand de la zona de lucru si mergand spre exterior echipamentele si/sau dispozitivele de legare la pamant care au fost utilizate in instalatia electrica trebuie indepartate progresiv si toate sistemele de blocare sau alte dispozitive care au fost utilizate pentru a impiedica realimentarea trebuie de asemenea indepartate.

Semnalizarea utilizata pentru lucrari trebuie indepartata. Atunci cand una din masurile luate pentru punerea instalatiei in securitate in vederea lucrului a fost anulata, aceasta parte a instalatiei trebuie considerata ca fiind sub tensiune.

Cand responsabilul lucrarii ca instalatia electrica este pregatita pentru a fi realimentata, el trebuie sa adreseze responsabilului de exploatare o notificare precizand ca lucrarea este terminata si ca instalatia este pregatita pentru a fi pusa sub tensiune.Lucru fara tensiune in instalatii electrice.

Sursa: „Normativul I7-2009”/lucru fara tensiune in instalatii electrice
Pentru o documentare mai completa va recomand sa cititi „Normativul I7-2009”

Distribuiți mai departe:

Contact

Electro Branch Grup SRL

  • Str. Oxigenului nr. 21, Oraș Chitila, jud. Ilfov
  • 0763.122.863
  • office@bransamente-instalatii-electrice.ro

Categorii

Servicii